بیماری کیست مویی و راه های درمان آن

کیست مویی یا سینوس پایلونیدال به طور شایع در قسمت تحتانی ستون فقرات در ناحیه دنبالیچه می باشدکه بیماران با شکایت ترشح و درد در این ناحیه مراجعه می کنند. این از سن 15 تا 24سال شایع است و بعد از40سالگی غیر شایع می باشد. کیست مویی یا سینوس پایلونیدال که بیشتر در آقایان دیده می شودبه 2 عامل اصلی بستگی دارد:

 

 

عوامل ایجاد کیست مویی

 

1-ارثی بودن این بیماری

2-علت شایع تر فرورفتن موهای ناحیه به داخل پوست.برای همین این بیماری بین افراد پر مو و افرادی که شغل نشسته دارند بیشتر است از دیگر عوامل می توان به تعریق شدید در محل کیست مویی – شکاف عمیق بین دو باسن- چاقی و غیره اشاره کرد.

 

غالبا کیست مویی یا سینوس پیلونیدال تا هنگامی که به حالت حاد دچار عفونت نشده باشد؛ علامتی ندارد. در این حالت، فقط تظاهر بیماری، وجود حفره ای زیر پوستی در فاصله دو باسن و کمی بالاتر از باسن می باشد که احتمال دارد اندازه ای به قطر یک تا چند سانتیمتر داشته باشد؛ دارای تعدادی مو باشد و از طریق چند سوراخ ریز به سطح پوست راه داشته باشد. در این حالت، فقط در معاینه، سوراخ های ریز پوست در فاصله بین دو باسن قابل دیدن می باشد. با پدید آمدن عفونت، نشانه های زیر ظاهر می شود:

درد خود به خودی یا احساس درد با لمس کردن، قرمزی، تورم قسمت مبتلا، تب و لرز و ترشح چرک یا خونابه. اگر مجرای این سوراخها بسته شود؛ ترشحات چرکی درون حفره جمع می شود و منجر به پدید آمدن آبسه می گردند که با درد شدیدی توام می باشد.

 

تشخیص کیست مویی

تشخیص بیماری کیست مویی به صورت بالینی و به وسیله پزشک، به آسانی قابل انجام می باشد. اگر به هر علتی نمی توانید یا نمی خواهید به پزشک مراجعه کنید می توانید اطمینان داشته باشید که حتی در صورتی که در تشخیص شخصی خود هم دچار اشتباه شده باشید، با انجام دستورات درمانی این سایت دچار عارضه یا آسیبی نخواهید شد.

درمان های علامتی و تسکینی، به کارگیری از آنتی بیوتیک و تخلیه چرک با برش روی کیست مویی یا تخلیه کامل کیست مویی توسط جرّاحی، از درمان های شایع می باشند؛ ولی تجربه های اخیر نشان داده که تقریباً هیچ گاه احتیاجی به انجام درمان پرعارضه، پرخرج و پرزحمت کیست مویی از راه جراحی نیست.

 

اگر فردی با آبسه قسمت کیست مویی به پزشک مراجعه نماید بایست تحت عمل جراحی اورژانس تخلیه آبسه کیست مویی قرار بگیرد. در صورت وجود سلولیت و التهاب پوستی آنتی بیوتیک تجویز می گردد اما در صورت نبود آن نیازی به آنتی بیوتیک نیز نیست. هنگامی که آبسه تخلیه شد، رفع التهاب پوستی مدتی طول می کشد. زمانی که عفونت و التهاب پوستی به صورت کامل بهبود یافت می توان عمل اصلی خروج کیست مویی را انجام داد.

اگر در تشخیص پزشک درباره فردی که آبسه این ناحیه را دارد سینوس واضح پوستی مشاهده نگردد احتمال دارد این آبسه به علت کیست مویی نبوده و با تخلیه اولیه درمان شود. بنابراین بهتر است چند ماه به بیمار مجال داده شود. هنگامی که تشخیص کیست مویی برعهده بیمار  گذاشته می شود عمل جراحی اصلی بایست هرچه زودتر انجام شود. به این خاطر که با طی زمان دامنه کیست مویی زیاد می شود و عارضه های آن نظیر فیستول در روی پوست ظاهر می شود و آرام کردن درد کیست مویی دشوار می گردد، همینطور در مواقعی که کیست مویی رشد کرده درمان سنتی کیست مویی سفارش نمی گردد.

انجام آزمایش های رایج پیش از عمل جراحی، ناحیه عمل کیست مویی بایست بدون مو باشد، عمل کیست مویی مناسب است در مرکز جراحی یا بیمارستان انجام شود تا عمل کیست مویی به صورت کامل بی حس انجام گردد تا همه قسمت های دچار شده به کیست مویی برداشته شود و دوباره برنگردد و بهتر است عمل با بی حسی از قسمت کمر یا بیهوشی عمومی انجام گردد.

   ادامه مطلب ...

درمان بواسیر با لیزر

بطور کلی عموم بیماران ، هرمشکلی در ناحیه مقعد و حتی در اطراف آن نیز داشته باشند چه از خارش گرفته تا سرطان های پیشرفته را همگی جز هموروئید یا همان بواسیر میدانند .لذا بواسیر در نظر عامه مردم، طیف وسیعی از بیماریها اعم از خارش تا سرطان را شامل می گردد .

 

اما شایع ترین عللی که اکثر مردم بعنوان " بواسیر " نزد پزشک مراجعه میکنند شامل موارد زیرمیباشند :

1- بواسیر داخلی:( با علائم خونریزی بدون درد،بیرون زدگی توده بواسیری و گاهی خارش ودرد ).

2- بواسیر خارجی :(با علائم یک توده که در دور مقعد بوجود آمده و گاهی دچار درد و سوزش و التهاب وخونریزی نیز ممکنست بشود وبه تعداد یک تا چند عدد نیز ممکنست باشند) .

 

3- شقاق یا همان فیشر : ( علائم آن عبارتند از درد ویا سوزش خفیف تا بسیارشدید که در حین یا بعد از اجابت مزاج روی میدهد و همراه با آن گاهی خونریزی مختصر نیز وجود دارد ،معمولاً بیماران از آن بعنوان دفع مدفوع دردناکِ ترسناک یاد میکنند ، در نتیجه بعضی از افراد به همین علت سعی میکنند که بسیار کم غذا بخورند که تا هر 2-3 روز یکبار به توالت بروند .

 

4- بواسیر دردناک لخته ای ناگهانی (بواسیر ترومبوزه ):محل آن در لبه کناری مقعد و اندازه آن در حد یک لوبیا ، کمی کوچکتر یا بزرگتر که بعد از یک استرس ،ویا زور زدن در حین دفع ویا در افرادی که طولانی مدت می نشینند مانند رانندگان کامیون ، موتورسواران ،خلبانان ، وغیره که بطور ناگهانی وحداکثر ظرف چند ساعت بوجود می آید .این نوع از بواسیر دردناکترین فرم آن میباشد.

 

بواسیر یا(هموروئید ) چیست ؟

بواسیر جمع کلمه باسور بوده ودر زبان انگلیسی به آن هموروئید نیز گفته میشود .بواسیر ها انواع مختلفی دارند وشامل بواسیر داخلی ، خارجی و لخته ای تقسیم میشوند .

 

بواسیر های داخلی:

اینها جرئی از ساختمان طبیعی راست روده وابتدای کانال مقعد(ازحدود 6-3 سانتیمتری داخل مقعد ) بوده که بصورت بالشتک های عروقی کوچک یا همان توده های زیر مخاطی ضخیمی ، به تعداد سه عدد درساعات 3و7و11 قرار گرفته ودر حین زور زدن موقع اجابت مزاج ، جابه جامیشوند . وظیفه اصلی این ها کمک در کنترل باد و مایع مدفوعی وهمچنین جهت تسهیل دفع ومراقبت ازمجرای مقعد در هنگام خروج مدفوع میباشد.اما زمانیکه ابعاد آنها بدلایلی که بعداٌ گفته خواهد شد ، بزرگتر ار حد معمول شده ویا اگر دچار خونریزی و یا التهاب ویا .. شوند آنگاه باید مداخلات پزشکی صورت پذیرد.

 

علل موثر در گسترش بواسیر ها(هموروئیدها) :

بطور کلی عواملی مثل ارث ،تغذیه نامناسب ، شغلهای نامناسب ، حاملگی ، ورزش های نامناسب ،زور زدن ، لباس های تنگ ، مسائل روانی ، مصرف بعضی از داروها ، یبوست ، سن بالا ، اختلالات عملکردی اسفنکتر ( عضلات دریچه مقعدی )و... باعث گسترش هموروئید ها میشوند .

 

تئوری های مطرح در ارتباط با علت گسترش بواسیرها :

1- اتساع غیر عادی ورید های هموروئیدال داخلی که از شاخه های ورید های هموروئیدال میانی و فوقانی منشا میگیرند.

2- دیستانسیون غیر عادی آناستموزهای شریانی و وریدی که در همان محل بالشتکهای مقعدی می باشند.

3- جا به جا شدن بالشتک های مقعدی به طرف پایین ویا پرولاپس آنها.

4- تخریب سیستم بافت همبندی حمایت کننده ی بالشتک های مقعدی .

5- افزایش گذرای فشار داخلی شکمی .

 

6- نشستن طولانی مدت در توالت همراه با زور زدن .

7- وجود سابقه ی خانوادگی بواسیر در 50% بیماران .

8- اختلال در شل شدن اسفنکتر داخلی حین دفع مدفوع .

9- فشار وارد شده توسط جنین بر روی ورید های هموروئیدال مادر حامله و تشدید بواسیر مادر.

10-وجود فشار خون ورید پورت بخصوص در بیماران سیروتیک کبد .

 

تقسیم بندی بواسیر ها (هموروئیدها) بر اساس محل :

شامل بواسیر های داخلی ، خارجی و مخلوط یا همان مرکب میباشند.

 

تقسیم بندی بواسیر ها(هموروئید ها)بر اساس حالت یا وضعیت:

بواسیر های از نظر حالت یا وضعیت به انواع عادی ، خونریزی دهنده ، ملتهب ، فیبروتیک (ضخیم شده )، بیرون زده (پرولابه ) ، دردناک ، خارش دار، عفونی ، مختنق ( گیر افتاده )و.. تقسیم می شوند.

 

تقسیم بندی بواسیر ها (هموروئید ها )بر اساس شدت علائم :

بواسیر ها بر این اساس به چهار درجه تقسم میشوند :

بواسیر درجه 1 :توده بواسیری کمی بزرگ شده وتنها علامت آن در بعضی افراد خونریزی بدون درد میباشد.

بواسیر درجه 2 :توده بواسیری بزرگتر شده ودر حین اجابت مزاج دچار بیرون زدگی میشود ولی بلافاصله بعد از اجابت مزاج ، خودبخود به داخل مقعد بر میگردد،البته ممکنست دارای خونریزی نیز باشد و یا نباشد.

 

بواسیر درجه 3 :در این حالت توده بواسیری باز هم بزرگتر شده و در حین اجابت مزاج که دچار بیرون زدگی میشود ، دیگر قادر نیست خودبه خود ، به داخل برگردد لذا حتماً بایستی با کمک دست آنرا بداخل مقعد بر گرداند و شاید دارای خونریزی باشند ویا دچارخونریزی نباشند.

 

بواسیر درجه 4 :در این حالت توده بواسیری در بیرون از مقعد قرار گرفته و حتی به کمک دست نیز بداخل مقعد بر نمی گردد.

علائم و نشانه های بواسیر ( هموروئید ) :

شایعترین علامت ، خونریزی قرمز روشن بدون درد در حین و یا در انتها ی اجابت مزاج که ممکنست چکه چکه و یا گاهی خفیف تر ویا شدید تر باشد .بیرون زدگی و یا پرولاپس نیز از علائم شایع دیگر میباشد .گاهی دردبعلت ایجاد لخته ویا زخمی ویا گانگرنه شدن ویا بعلت گیر افتادن (مختنق شدن ) نیز رخ میدهد و البته خارش نیز گاهی بندرت دیده میشود .

   ادامه مطلب ...

درباره درمان کیست مویی

یکی از شکایت ‌های نسبتا شایع، مخصوصا در سنین جوانی، به‌ ویژه در بین آقایان، ترشحات خط بین دو باسن و کثیف شدن لباس زیر است که دلیل آن، کیست مویی یا همان سینوس پایلونیدال است که علت دقیقی برای آن شناخته نشده اما عواملی از قبیل رویش غیر طبیعی موها از دلایل اصلی آن است. ایجاد فشار در ناحیه ی پوست ممکن است از علل دیگر آن باشد. این بیماری بیشتر در افراد پُر مو دیده می‌ شود؛ مخصوصا در کسانی که شغل‌ های نشسته دارند؛ به همین علت، به آن بیماری رانندگان هم گفته می ‌شود. زیاد نشستن ‌های طولانی، چاقی، صدمات پوستی و التهاب در پوست و سابقه ی فامیلی از جمله عوامل مستعد کننده ی ابتلا به این بیماری است.

 علایم کیست‌ های مویی شامل درد، تورم، آبسه و عفونت است. کیست‌ های مویی ممکن است به سرعت و ظرف چند روز اتفاق بیفتند و سبب بروز مشکلات طولانی ‌مدت شوند. در صورتی که افراد هیچ‌ دردی نداشتند، توصیه می ‌شود که منطقه مبتلا شده به آرامی ‌از مو تراشیده شود و این سطح کاملا تمیز شده و بعد از شستشو، خشک شود اما در صورت بروز علامت شدید و عفونت حاد لازم به جراحی اورژانس و خارج کردن عفونت از آبسه است. این کار در بیمارستان انجام می ‌شود و لازم است روزانه پانسمان آن تعویض شود اما گاهی این کیست‌ ها بعد از جراحی مجددا باز می ‌گردند و به قولی مزمن می ‌شوند. بسته به وضعیت کیست ‌های مویی ممکن است چند عمل لازم باشد یا درمان به مدت چند هفته یا حتی چند ماه ضروری باشد. بیشتر بیماران هنگامی ‌مراجعه می ‌کنند که مو وارد بدن شده و یک عفونت موضعی ایجاد کرده و به فولیکولیت تبدیل شده و بعد از آن به مرور زمان به‌ صورت یک آبسه درآمده که موجب درد و ایجاد توده می ‌گردد.  ادامه مطلب ...

درمان بواسیر با لیزر

درمان بواسیر ( هموروئید ) :

یکی از بهترین روشهای درمان غیر جراحی و کاملاً سرپایی که مورد تائید سازمان غذا و داروی آمریکا ( FDA) میباشد همان روش IRC میباشد.


درمان بواسیر با لیزیر یا اشعه درمانی با(فتو کوآ گولیشنِ مادون قرمز )یا همان [I.R.C]:

درمان بواسیر - این روش ابتدا توسط NEIGER  آلمانی در سال 1979 بکار رفت و چون هیچ گونه برش جراحی و بیهوشی وحتی هیچگونه استراحتی نیاز نداشت و چون صرفا با انعقاد یا خشکاندن ریشه بواسیر ها آنها را ریشه کن میکرد بزودی جز پر طرفتارترین روش سرپایی درمان همورویید معروف شد وبزودی نه تنها در سراسر اروپا بلکه در سراسر آمریکا جز محبوب ترین روش موثر درمان بواسیر های درجه 1 و 2 و بعضی از انواع درجه 3 شناخته گردید.

   ادامه مطلب ...

کیست مویی (سینوس پیلونیدال) چیست؟

کیست مویی، در ظاهر یک کیسه پوستی حاوی چند تار موی پیچیده در آن است که بسیار مستعد عفونی شدن است.

کیست پیلونیدال در مردان، به علت پرمویی بدن‌شان، شیوع بیشتری دارد. در جنگ دوم جهانی به آن بیماری رانندگان جیپ گفته می‌شد و نظریه‌ای وجود دارد که علت ایجاد آن را نشستن طولانی مدت می‌داند.


سینوس پیلونیدال در پایین‌ترین قسمت ستون فقرات، در ناحیه شکاف باسن ایجاد می‌شود و بعضا خود را به شکل یک منفذ پوستی کوچک نشان می‌دهد اما حقیقت این است که بیش از نفوذ چند تار موی پیچیده در آن است.

  ادامه مطلب ...