برای بهبود شقاق، ابتدا باید یبوست رفع شود. اغلب بزرگسالان در عرض 4 تا 6 هفته با درمان خوب میشوند، به نحوی که دیگر به جراحی نیازی نخواهد بود. اغلب شیرخواران و کودکان کم سن، بعد از شل کردن مدفوع بهبود مییابند.
تحت نظر پزشک می توانید از روشها و داروهای زیر استفاده کنید:
1- پسیلیوم و سلولز حاوی فیبر فراوان هستند که با جذب آب باعث نرم کردن مدفوع میشوند.
2- بعد از اجابت مزاج، دهانه مقعد را با صابون مخصوص ضد عفونی یا صابون بچه خوب کفمالی کرده و با آب گرم بشویید و سپس با دستمال توالت خشک کنید.
3- برای برطرف کردن گرفتگی عضلانی و درد در اطراف مقعد، باید حوله گرم روی محل گذاشته شود.
4- نشستن در آب گرم، درد شقاق را تخفیف میدهد و باعث بهبود خونرسانی و شل شدن عضله اسفنکتر مقعد شده و به ترمیم آن کمک میکند. روزانه 2 تا 3 بار و هر بار برای 10 تا 20 دقیقه از این روش استفاده کنید.
5- در کودکان مصرف روغنهای معدنی مانند پارافین و نرم کنندههای مدفوع نیز توصیه میشود (البته تحت نظر پزشک).
6- پمادهای نیتروگلیسیرین باعث شل شدن اسفنکتر شده و با گشادکردن عروق، خونرسانی بهتر شده و کمک در ترمیم زخم شقاق میکند. این پمادها روزانه 2 تا 3 بار به میزان یک نخود به اطراف سوراخ مقعد مالیده شده و قبل و بعد از مدفوع کردن نیز تکرار شود.
7- خشک کردن دهانه مقعد، در روند درمان خیلی موثر است.
8- در موارد شقاق مزمن، تزریق سم بوتولیسم به داخل اسفنکتر با فلج موقت آن به مدت 3 ماه باعث شل شدن عضله میشود. تزریق آن توسط پزشک در مطب و بدون بی هوشی امکانپذیر است.
9- اگر درمانهای فوق مؤثر نبود، امکان دارد شقاق نیاز به جراحی باشد. در جراحی، یا زخم به طور کلی برداشته میشود، یا اینکه در عضلاتی که با انقباض خود باعث عدم بهبود زخم میشوند، تغییراتی داده میشود.